Tietoa kuorosta ja sen historiasta

Varuskunnassa palveli aikanaan muutama mieskuorotaustan omaava henkilö. Sen lisäksi oli innokkaita laulumiehiä yhteensä noin tuplakvartetin verran. Esiinnyttiin joukko-osaston ja kerhojen juhlissa. Sitten syntyi ajatus mieskuoron perustamisesta Sodankylään. Erkki Hautala laitettiin kokoonkutsujaksi. Paikalle saapui 19 perustajajäsentä ja niin syntyi yhdistys nimeltään Sodankylän Mieslaulajat ry. Yhdistys rekisteröityi Mieskuoroliitto / Sulasolin jäseneksi 13.5.1981.

Kuoron taiteelliseksi johtajaksi kutsuttiin Jouko Tekoniemi, joka toimi kyseisessä tehtävässä 7 vuotta. Pohjoisten mieskuoroista syntyi kuorokolmio (Sodankylä, Kittilä, Ivalo), jolle ruvettiin aktiivisesti järjestämään koulutusta ja pidettiin yhteisiä konsertteja. Toiminta huipentui konserttimatkaan Unkariin. Alkuperäisestä kuorokolmiosta ainoastaan Sodankylän Mieslaulajat on vielä ”hengissä”.

Kuoron tunnusmerkin on suunnitellut Arvo Ylitalo. Hänen käsialaansa on lisäksi kuoron  puheenjohtajan nuija. Merkki on liitetty myöskin standardina käytettyyn seitaan. Kuoron tunnusmerkistä on keväällä 2016 tehty pinssi-rintamerkki.

Kuoron johtajina ovat toiminnan eri vaiheissa olleet Jouko Tekoniemi, Osmo Turkka, Brita Turunen, Eija Hannula (Rahkola) ja Merja Yli-Tepsa. Sijaisina ovat olleet Katri Puranen ja Tiina ylimäki. Kuoron puheenjohtajan nuijaa ovat heiluttaneet Reino Laajaniemi, Veli Pulkamo, Jaakko Väisänen, Reijo Siltala, Tapio Hietala ja Kari Korpela. Perustamisvuoden kokoonpanosta mukana ovat vielä Kari Korpela ja Reijo Siltala.

 

Kuoron jäsenet 2024

I tenorit

Esko Aikio

Eero Magga

II tenorit

Kari Korpela

Markku Postila

I bassot

Tapio Hietala

Reijo Siltala

Arttu Tamminen

II bassot

Eero Liikanen

Sami Hoppula

 

Lehtileikkeitä kuoron alkutaipaleelta

Lehtileike perustamiskokousartikkelista
Kuoron ensimmäinen esiintyminen yrittäjäjuhlassa 18.10.1981.
Kuoro laulaa kahvikonsertissa 1984.